Om att börja

I dagens SvD finns en rätt lång men mycket läsvärd artikel om den första meningen i böcker. Exemplen kommer främst från gamla klassiker som ”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen.” (Strindbergs Hemsöborna).

Enligt artikelförfattaren Hans-Roland Johnsson har den inledande meningen oftast något av följande syften:

  • bekräfta bokens genretillhörighet eller placera den i tid och rum
  • ge en nyckel som gör att man förstår vad boken handlar om (”Alla barnen, utom en, växte upp” – Peter Pan)
  • leda in läsaren i handlingen så fort som möjligt
  • vara någon slags metatext om själva historien  (”Var skall jag börja min berättelse?” – Sappho’s leap av Erica Jong)
  • introducera huvudpersonen
  • överrumpla läsaren med något drastiskt eller oväntat.

Bredvid själva artikeln finns en sidoartikel (eller vad det nu kan heta på journalistiska) som heter Tio slagkraftiga första meningar. (Jag hittar den inte på nätet, om du hittar den så kommentera gärna med länken så kan jag lägga in den här.) Jag roar mig med att klura på hur många av dem jag hade spikat. ”Mamma dog idag” ur Albert Camus Främlingen hoppas jag verkligen att jag hade tagit; jag har läst den minst tio gånger. Dock mest på franska, så jag kanske hade blivit förvillad av språket. ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord” ur Bibeln var ju inte så svår. Frågan är om jag hade kommit på att historien om Gregor Samsa som blir förvandlad till en skalbagge heter Förvandlingen och är skriven av Franz Kafka. Jo, jag tror det. Men det är mer tveksamt om jag hade tänkt på att ”Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs” kommer ur Marcel Pruosts På spaning efter den tid som flytt. Kanske, kanske, kanske hade jag gissat rätt på Iliaden också, men näe, förmodligen inte. Övriga fem hade jag definitivt inte tagit (Kung Ubu av Alfred Jarry (aldrig ens hört talas om), Tolstojs Anna Karenina , Stolthet och fördom av Jane Austen, Loilta av Vladimir Nabokov och Moby Dick av Herman Melville.)

Men det här vore ju en kul tävling! Att ta fram första meningen ur kända böcker och så får man gissa vilken bok det är. Jag skulle nog välja moderna romaner snarare än klassiker. Jag får ordna en sådan tävling vid tillfälle. Kanske där framme i framtiden, när jag kan lotta ut ett ex av den då utgivna romanen A i pris.

Förresten kan jag avslöja att första meningen i den lyder ”Helvete!” Nu blev ni allt nyfikna :-) Om jag ska analysera syftet i denna början enligt SvD-artikeln så handlar den om att leda läsaren in i handlingen och överrumpla med något drastiskt eller oväntat.

Någon som också är inne på det här med börjor är AC Collin, som har skrivit boken 365 börjor – hejdå skrivkramp! – en bok för dig som vill få skrivinspiration.

Har du läst någon bok där du har lagt början på minnet? Eller berätta hur din egen roman börjar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This