Hur viktigt är det att hålla sig inom samma genre?

För mig är det viktigare att bygga författarskap på lång sikt än att sälja den bok som jag är aktuell med just nu. Jag vill att så många som möjligt ska läsa mina böcker. Inte i första hand för att jag ska få in några kronor på varje bok, utan för att de ska bli nyfikna på mitt skrivande och mina böcker och därmed läsa även min nästa bok. Och min nästa. Och min nästa. Och någonstans där i framtiden när jag har tillräckligt många böcker ute och tillräckligt många nyfikna läsare så kommer jag att få in så mycket pengar att det kan bli en betydande del av min inkomst. Det är min plan.

Om man tänker så ska man väl helst bara skriva böcker inom samma genre. Men det gör jag inte. Helt enkelt för att jag inte bara kan tänka affärsmässigt på författandet – det viktigaste är ju att det är roligt att skriva, att jag skriver det som jag bara inte kan låta bli att skriva. Hittills har jag skrivit

 • två språkböcker (Tydliga texter – snabba skrivtips och språkråd, Blogga, tvittra och fejsbucka – kommunicera effektivt i sociala medier), och det kommer definitivt att bli fler av den varan
 • en företagarhandbok (Den snälla företagaren). Det har jag just nu inga planer på att skriva flera, men det var riktigt kul att skriva den och jag har fått mycket beröm för den. Dessutom vill jag gärna ha en anledning att samarbeta med TUK Förlag igen, så det är inte alls omöjligt att det blir fler böcker i den här genren längre fram.
 • en psykologisk thriller. Den är ju inte ute än. Men ut ska den! Vi får se om det blir fler efter det. Varför inte?
 • en katastrofroman. Den är bara på utkaststadiet och kräver mycket mer arbete innan den kan bli utgiven. Men jag har idéer till fler romaner i den här genren. Och jäklar vad sugen jag är på att skriva dem!

Vad tror du? Hur viktigt är det att hålla sig inom en och samma genre och man vill bygga ett långsiktigt författarskap? (Och ja, det är förstås en fråga som kan besvaras ur många olika vinklar: läsarnas, förlagens/marknadens, författarens etc.)

7 kommentarer

 1. Jag har ingen aning, egentligen, men bland välkända författare verkar de flesta hålla sig till en och samma genre. Ändock, det förekommer att vissa byter. Kanske funkar det om författaren är väldigt känd och har läsare som gillar författarstilen och inte tycker genren är det viktigaste.

  För egen del, som läsare, tycker jag att det är spännande om någon av mina favoritförfattare ger ut en bok som är helt olik det hen har gjort tidigare. Jag gillar tvära kast och att bli överraskad. Annars kan jag lätt tröttna.

 2. Det är väl bara sk. genreförfattare som håller sig till en genre. Men många deckarförfattare ger sig ju på annat numera, och andra ”vanliga” slår sig in på deckargenren.
  Jag tycker det är ett tecken på skicklighet om en författare ”klarar av” flera olika genrer. Tänker Doris Lessing och Margret Atwood, bla.

 3. Men åh det finns ju så mycket roligt att skriva, så mycket viktigt också. Jag får en idé och skriver, så det har blivit barn- och ungdomsböcker, faktaböcker, deckare, relationsromaner … ja verkligen lite av varje. Skulle jag tänka taktiskt och ha pengar som mål skulle min lust försvinna helt enkelt.

 4. Hur taktiskt man än må vara så handlar det om att trivas med det man gör. Finns ingen glöd och energi blir det inte bra åt något håll och det förlorar man på i längden. /Helena

 5. Man måste ju kunna vända på det hela också! Genom att skriva olika typer av böcker får olika typer av läsare upp ögonen för dig som författare. När jag fick låna Tydliga texter av en kollega vet jag att jag tänkte att det var som en skönlitterär bok eftersom jag hela tiden tänkte ”jag ska bara läsa ett kapitel till innan…” När sedan Den snälla företagaren kom ut var det självklart för mig att skaffa den. Den i sin tur gav mersmak så nu suktar jag efter Blogga, tvittra och fejsbucka! Katastrofromaner är inte riktigt min grej, men din skulle jag helt klart ge en chans!

  1. Kristina: Ah … det är ju precis så jag hoppas och vill att det ska vara. Tack för det! Då vet jag att det åtminstone fungerar så för några läsare – och har gott hopp om att fler är likadana :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This