Bästa sommarpratarna 2013

En av mina favorittraditioner under sommaren är att lyssna på Sommar i P1. I år har jag faktiskt lyckats lyssna på alla. Jag tycker att det finns en poäng med att inte bara lyssna på dem jag redan vet att jag gillar, utan att även ge dem jag inte känner till sedan tidigare en chans – för att inte tala om dem jag känner mig lite skeptisk till.

Bästa sommarpratarna 2013 – hela listan

Så vilka var bäst? Här kommer, utan någon inbördes rangordning, min högst subjektiva lista över 2013 års bästa sommarpratare:

Jonas Gardell – Jag tröttnar aldrig på att höra honom berätta historien som han även har skrivit om i Torka aldrig tårar utan handskar. Jag har faktiskt inte läst böckerna. Teveserien med samma namn som gick i höstas berörde mig mycket men minskade tyvärr mitt sug efter att läsa böckerna eftersom jag liksom redan vet hur det går. (Fast jag gissar att det är ett feltänk – böckerna är säkert ännu bättre än teveserien. Eller?)

Maja Ivarsson, sångare i The Sounds, berättar om sitt hårda rockliv utan att bli klyschig.

Liv Strömquist fick mig att springa till bibblan för att låna flera av hennes serieböcker. Oj, vad bra, roliga och elaka de var! Läs, läs läs! Börja till exempel med Ja till Liv! eller Einsteins fru.

Kristian Gidlund berättar om sin obotliga magcancer och om att veta att man snart ska dö. Gidlund skriver även bloggen I kroppen min och har skrivit boken I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början.

Martha Ehlin, lyssnarnas sommarvärd, pratar om att vänta på – och genomgå – en transplantation av fem viktiga organ samtidigt.

Özz Nûjen, tar upp viktiga samhällsfrågor och ställer frågan Varför?

Maria Sveland, lyckas även hon väva in de viktiga samhällsfrågorna i historier som fastnar.

Malik Bendjelloul, som har gjort den fantastiska filmen Searching for Sugar Man, visar igen hur bra han är på att berätta en historia.

Många fler av årets sommarpratare är bra. Så mitt tips är som vanligt att lyssna på allihop – eller i alla fall så många du har tid och lust med. Erik Haag får agera bubblare. Han pratar om vildsvin och att vara full på jobbet.

Jag fick ett tips om att Sociala nyheter listar vilka sommarprogram som delas mest på Facebook och Twitter, och det stämmer ganska bra överens med min lista här.

Jag har noterat att det är mycket sjukdom och död i årets sommarprogram. Mer än tidigare inbillar jag mig. Undrar vad det beror på? Ligger det i tiden att prata om sådant offentligt? Varför i så fall? Har du någon teori?

Och så undrar jag förstås: Vilken är din favorit bland årets sommarpratare?

8 kommentarer

 1. Eh, jag har nog lyssnat på ett par halva program. Jag tänker varje år att i år ska jag lyssna på alla men det blir bara när jag kör bil.

  Det enda jag minns just nu var en episod ur ett program. Tror det var Maria Sveland. Hon berättade om hur hon intervjuat Göran Hägglund om hur en familj ska se ut. Den ska ju se ut på ett visst sätt enligt kristdemokraterna. Mamma, pappa och barn. Föräldrarna tar hand om barnen. Punkt.

  Fast Görans barn är uppväxta med att pappa är riksdagsledamot i Stockholm medan de bor i Småland med rena regnbågsfamiljen av släktingar som ställer upp.

  1. Ha ha, ja visst var det roligt! :-) Jag älskar när någon lyckas använda folks egna argument mot dem själva!

 2. tycker det har varit en sagolikt bra sommarpratarsäsong i år! och jag gillar flera av de du nämnt, plussar dock gärna på med Louise Linder, Leo Razzak, Filip Hammar, Lisa Nilsson och Mando Diao-killarna … :)

 3. Håller med om listan Jenny. Johan Persson och Martin Schibye (?) var väl mitt bästa. Sedan gillade jag Inga Landgré, den gamla skådespelerskan. Älskar de där veteranerna som ser tillbaka på ett långt liv, speciellt inom teatern.

 4. Inte lyssnat på alla men – Ellen Jelinek! Så starkt och bra.. Och hemskt ! lyssnade idag och grät som tusan .
  David Sachs var också himla bra och intressant!
  Gillade också: Haag , Hammar och Gardell. Måste lyssna på Leo razzak och hon som bytte organen .

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This