Tänk om någon annan kommer på samma idé

Varje gång jag får en idé till en bok – och särskilt om jag faktiskt har börjat skriva boken – så tror jag genast att det sitter någon annan författare där ute som har kommit på samma idé, och nu gäller det att jag skyndar mig så att min bok kommer ut först.

Framför allt har jag tänkt så här med mina fackböcker. Och i ett av fallen, med Blogga, tvittra och fejsbucka – kommunicera effektivt i sociala medier, så kom det faktiskt ut en liknande bok ganska exakt samtidigt. Förresten har det hänt med en romanidé också. När fågelinfluensan härjade hade jag planer på att skriva en roman om det. Och sedan kom Anna Janssons Främmande fågel. (Den är för övrigt sååå bra!) Och ja, då var ju det redan gjort, så jag släppte den idén.

Förra veckan var jag på Ann Ljungbergs skrivmingel i Stockholm. Anns skrivmingel är alltid så bra – gå gärna dit nästa gång om du har chansen! Ett gäng författare som pratade på scen under kvällen, och så vin och tilltugg och prat med gamla och nya bekanta.

Det var en av författarna på scen, Eva Jarlsdotter, som påminde mig om den här farhågan. Hon har skrivit boken Från frustration till flow med lean@home. Den handlar om hur man kan använda effektivitetsverktyget lean, inte bara på jobbet utan också hemma. Hur man kan dela upp vardagen i flöden, effektivisera och spara tid och pengar. Boken gjorde mig nyfiken – även om jag inte kände igen mig i det kaos som Eva Jarlsdotter beskrev rådde hemma hos henne innan de började med lean.

Eva Jarlsdotter beskrev det som att när hon väl hade kommit på idén med att skriva boken så började en oroande tanke gnaga i henne: ”Om vi i familjen håller på med det här nu så är det säkert någon annan som också håller på med det samtidigt.”

Jag brukar tänka att jag är nojig och otålig, som vill att mina böcker ska bli klara så fort som möjligt. Men uppenbarligen ligger det något i mina farhågor. Och uppenbarligen är jag inte ensam om de här tankarna. Känner du också igen dig? I vilka fall lönar det sig att vara hemlig om sin bokidé och när kan man prata om den innan boken är färdig? Finns det en skillnad mellan skönlitteratur och facklitteratur, eller ligger skillnaden någon annanstans?

3 tankar kring ”Tänk om någon annan kommer på samma idé

 1. Monica

  Tänker att hemlighållande mer är för att inte döda idén genom att prata sönder den, snarare än att nån ska sno den. För det är väl egentligen inte farhågan. Den är att någon ska komma på samma idé. Av sig självt. Och det går ju inte riktigt att göra nåt, åt förutom att skriva fort så man blir först!

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Ja så är det kanske! Och ja, vad jag skulle vilja skriva mina böcker fort! :-)

   Svara
   1. Monica

    Jag också! Filmmanus skriver jag rätt fort, men böcker tar tid. Har just börjat nu och än så länge är det bara roligt, det riktigt flödar, men jag vet ju att jag har jättejättemycket kvar…

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *