Jag är så trött på alkoholnormen

Jag är inte nykterist, det är väl bäst att jag börjar med att säga det. Jag tycker att det är gott att ta ett glas vin ibland. Men jag märker att det blir allt mer sällan och att det allt oftare stannar vid just ett glas. Jag blir mer och mer mån om att ta hand om mig själv och min kropp. Och min bedömning är att alkohol inte är särskilt bra för mig.

Jag är inte intresserad av att döma någon som väljer att dricka oftare eller mer än jag; det är inte vad det här inlägget handlar om. Däremot är jag så trött på alkoholnormen som finns i vårt samhälle. Det ska drickas i så många sammanhang, och då är normen är att man just ska dricka, inte att man får dricka om man vill.

Jag vill befinna mig i sammanhang där människor kan välja bort att dricka – vid ett visst tillfälle eller permanent – utan att behöva förklara sig. Men så ser det inte ut i dag. Jag har varit på efter jobbet-aktiviteter på vardagskvällar där kolleger har försökt övertyga mig om att jag måste ta ett glas vin till. Jag har varit på en restaurang (visserligen inte i Sverige) där kyparen hade allvarliga problem med att acceptera min beställning på vatten till maten – för det passade ju så bra med ett glas vin till den rätten. När jag beställde vatten till maten på en möhippa fick jag genast frågor från det övriga sällskapet om jag inte dricker alkohol och i så fall varför. Och då kanske jag ska tillägga att det var på lunchen.

De nästan enda tillfällena som det är okej att inte dricka är om man kör bil, är gravid eller tar mediciner som inte går att kombinera med alkohol. Ett par av de här sakerna kan vara sådant som man inte har lust att prata med sin omgivning om, och så är vi där igen. Man måste hitta på en ursäkt. Jag kör inte bil, så jag kan inte använda den ursäkten, och ärligt talat: jag ska väl inte behöva komma med en ursäkt för att jag väljer att ta hand om kroppen?

Nu är jag snart 40 år och är förmodligen bättre på att stå emot grupptrycket än vad jag var när jag var 20, men jag vill verkligen inte att unga vuxna ska skolas in i en kultur där det är närmast tvingande att dricka. Och förresten har jag även träffat gäng med 50-plusare där det inte är okej att säga nej till en öl.

Vill du veta mer om att dricka mindre? Då kan jag rekommendera en bok som jag har varit redaktör för: Promille – drick smartare av Anna Sjöström, alias Promilletanten. Det är en bok för den som dricker för mycket eller har en anhörig som gör det – eller som bara vill veta mer.

Det jag önskar mig är alltså ett samhälle där var och en får fatta sina egna beslut om sin egen alkoholkonsumtion. Hur kan vi uppnå det?

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *