Se filmen eller läsa boken först?

Oftast har jag inga problem med att se en film som bygger på en bok, även om jag redan har läst boken. Att däremot först se filmen och sedan läsa boken känns av någon anledning inte lika lockande. Jag vet inte riktigt varför. Oftast brukar jag tycka att boken är bättre, eftersom historien ofta måste förenklas och kortas ner för att fungera i en film. Då borde det väl vara bättre att se filmen först, så att jag slipper bli besviken?

Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar gick ju som teveserie på SVT. Jag såg den och tyckte att den var hur bra som helst. Men sedan var jag inte alls sugen på att läsa böckerna, och det har jag fortfarande inte gjort trots att jag tror att de också är bra.

Jag har länge tänkt läsa Gone girl av Gillian Flynn, men det har fortfarande inte blivit av (Måste bara ta mig igenom den där högen med böcker som ligger och väntar i bokhyllan.) och nu går den på bio. Eftersom jag älskar att gå på bio vill jag gärna se den. Men jag vill läsa boken också, och om jag går och ser filmen så kommer jag antagligen inte att vilja läsa boken, och därmed missa en bra bok. Dagens i-landsproblem verkligen :-)

Hur brukar du göra? Läsa boken eller se filmen – eller båda, och i så fall vilken ordning?

2 tankar kring ”Se filmen eller läsa boken först?

 1. Amanda

  Jag kan bli lite fly förbannad ibland när jag ser en film som är gjord på en bok jag verkligen, verkligen gillar och då de ändrade delarna i filmen snarare stjälper mer än hjälper. Ett klockrent exempel på det är DaVinci koden. Jag var väl runt 15 när jag köpte boken och samma dag som jag kom hem med den så sändes filmen på tv:n. Jag hann läsa ca 30 sidor ur boken och jag kunde bara inte hålla mig ifrån att se filmen, men jag kan säga att utan de där 30 sidorna i bakhuvudet hade jag inte förstått någonting av filmen!
  Några filmer som däremot, enligt mig, har lyckats riktig bra är Maze-runner och Catching Fire! Jag blev SÅ positivt överraskad och det som lagts till och ändrats har för berättelsen framåt istället för spretande åt sidorna! Rolig och inspirerande blogg!:D

  Svara
  1. jennyforsberg Inläggsförfattare

   Tack för att du delar med dig av dina upplevelser! Och för beröm och filmtips :-) Jag gillade Catching Fire – men då har jag inte läst boken

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *