På väg in: Jenny Forsberg – Akrobaten

Den eminenta tidningen Skriva har en avdelning som de kallar för På väg in, där de presenterar debutförfattare. I höstas när jag jobbade med PR för Akrobaten så skickade jag en På väg in-text om Akrobaten till dem, med tidningens På väg in-sida som mall. De har alltså inte bett folk att skicka in sådana texter på egen hand, men jag gjorde det ändå, vad hade jag att förlora liksom? Jag fick aldrig något svar på mitt mejl, men nu kom jag på att jag ville dela med mig av den texten här på bloggen:

På väg in

Jenny Forsberg, 39

Akrobaten (roman, Klartext, augusti)

Akrobaten handlar om en mytoman och familjefar som gärna skryter om sitt lyckliga familjeliv. Men egentligen vill hans fru skiljas, och tonårsbarnen är struliga och passar inte alls in i bilden av den lyckliga familjen som deras far målar upp.

Bakgrund: Jag skrev synopsis till Akrobaten för tio år sedan, när jag gick en kurs på Skrivarakademin. Sedan skickade jag runt till förlag. Men jag har hört att bara två promille av alla som skickar in ett skönlitterärt manus blir antagna, och Akrobaten passerade inte det nålsögat. Till slut bestämde jag mig för att ge ut boken på egen hand.

Tidsram: Jag skrev manuset på tre månader våren 2005. Sedan har jag redigerat den i omgångar under tio år. Men då har jag skrivit tre fackböcker däremellan.

Vad jag gjorde rätt: Jag gav inte upp när jag blev refuserad, utan bestämde mig för att ge ut boken på egen hand. Jag tog hjälp av redaktör, formgivare och korrekturläsare så att boken blev professionellt gjord.

Lärdomar: Nu vet jag hur man ger ut en bok helt på egen hand. I framtiden kan jag välja om jag vill leta förlag för mina böcker eller om jag vill göra jobbet själv. Vilken frihet!

Författarplattform: Jag är en sociala medier-nörd, så jag har bland annat blogg, twitterkonto och Facebooksida.

Och nu då: Under hösten kommer jag att sälja och marknadsföra Akrobaten. Sedan är det dags att redigera nästa romanmanus, som ligger i byrålådan och väntar.

Webbplats: jennyforsberg.nu, facebook.com/forfattarjenny, twitter.com/forfattarjenny

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *