Författarkliniken – hög kvalitet på författarkonferens

Jag har haft en fantastisk helg på Författarkliniken! Mitt främsta intryck är: vilken otroligt hög kvalitet det var på alla föreläsningar. Min erfarenhet från konferenser med många olika föreläsare är annars att kvaliteten brukar kunna variera. Några föreläsare tycker man om, några känns inte helt relevanta och kanske är det någon som man inte tycker är så intressant alls. Så var det inte här. ALLT var bra från morgon till kväll i två dagar.

Veronica Grönte förklarade den dramaturgiska tidslinjen så pedagogiskt att jag aldrig kommer att glömma det:

wpid-20150829_111538.jpg

Lars Wilderäng berättade om sin väg till att försörja sig som författare och bloggare. Han är framgångsrik författare och driver en av Sveriges största bloggar, Cornucopia?. Titt som tätt funderar jag på hur det skulle vara att satsa på en blogg på riktigt, och jag blir alltid så inspirerad av att höra framgångshistorier från dem som gör det.

wpid-20150829_150026.jpg

För övrigt läste jag Lars Wilderängs Stjärnklart på semestern och den var precis hur bra som helst. Jag ska berätta mer om den vid tillfälle.

Sara Lövestam var lika rolig och klok som vanligt:

wpid-20150829_161306.jpg

Hon bjöd bland annat på fem budord för en författare:

  1. Ta skrivandet på allvar.
  2. Skriv vad du vill.
  3. Du bor i din kropp – träna!
  4. Älska din historia – kom ihåg varför du blev kär i den.
  5. Fira.

Roliga PeKå Englund, här tillsammans med en bild på sin morfar, berättade om varför han aldrig någonsin skulle bli författare. Vilket för övrigt berodde på sagda morfar.

wpid-20150830_105034.jpg

Och så Björn Ranelid. Jag har svårt för när någon uttryckligen kritiserar namngivna personer. I det här fallet en författare som kritiserar andra specifika författare inför en publik bestående av författare. I min värld ger man negativ kritik enskilt ansikte mot ansikte men kan ge positiv kritik när andra hör på. (Och nu bryter jag mot det genom att kritisera Björn Ranelid offentligt.)

wpid-20150830_132624.jpg

Författarcoachen Lennart Guldbrandsson har sammanfattat dag 1 av Författarkliniken här (länk borttagen pga trasig). Och han har har lovat att även lägga upp en sammanfattning av den andra dagen.

Uppdatering: Här är Lennarts sammanfattning av dag 2 (länk borttagen pga trasig).

Författarkliniken anordnas av Ann Ljungberg, som inte bara är en fena på att handplocka de bästa föreläsarna. Hon är även författarcoach, lektör och skrivkursledare. Ann har lektörsläst manus åt mig vid ett par tillfällen, och hon är den som har lärt mig mest om att skriva romaner.

Jag kommer nog att återkomma med fler reflektioner från helgen vid senare tillfälle. Men just nu är jag helt slut. Over and out.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This