Säg nej för tusan!

Har du tänkt på hur en del verkar ha svårt att säga nej? I stället för att säga ”Nej, jag kan tyvärr inte träffa dig i helgen för jag behöver vara hemma och ta det lugnt.” så säger de ”Vi kan väl höras i helgen och se hur vi gör.” Och så hör de inte av sig.

I min roll som konsult råkar jag också ut för det ofta. Jag får en förfrågan från en kund som behöver hjälp med att språkgranska en text, eller vad det nu kan vara. Jag lämnar ett kostnadsförslag och avsätter tid i min almanacka för att göra jobbet. Tiden går och jag får inget svar. Jag mejlar och frågar när de kommer att fatta ett beslut om språkgranskningen, men jag får fortfarande inget svar. Och så sitter jag där och väntar och vågar kanske inte ta på mig något annat jobb, eftersom jag har lovat den här potentiella kunden att vara tillgänglig. Vad tror de kommer att hända om de hör av sig och säger ”Vi har bestämt oss för att anlita någon annan/inte göra det här just nu.”? Jag har inga problem med att ta ett nej. Men jag har stora problem med att sitta och vänta på ett besked som inte kommer.

Har du varit på en dejt med någon som du tyckte var trevlig, men som du inte klickade med? Tror du att det är snällt mot den här personen att undvika hen tills hen slutar höra av sig? Fel, fel, fel (som Brasse skulle ha sagt). Så länge du inte har sagt att du inte vill träffas igen låter du den andra personen liksom hänga i luften utan att veta hur det ska bli. Respekt är att på ett snällt sätt tala om att du tycker att hen är trevlig men att du inte tror att just ni två passar ihop. Den andra blir kanske besviken men kan gå vidare utan att ödsla mer energi på dig.

Att säga ett tydligt nej handlar om att respektera den man kommunicerar med. Jag vill och förväntar mig att min omgivning respekterar mig, min tid, mina känslor eller vad det nu kan vara.

Personer som inte lämnar klara besked är energitjuvar. Bli inte en sådan. Att ge ett rakt och tydligt besked, oavsett om det handlar om jobb, vänner, kärlek eller något annat är att visa respekt för din omgivning. Så säg nej för tusan!

PS Om du gillar snällhet: Du har väl inte glömt att jag har skrivit en bok om det? Det är en småföretagarhandbok som heter Den snälla företagaren.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This