Sammanfattning av 2016

Jag brukar inte göra årsavstämningar och sammanfattningar så här års. För mig börjar det nya året snarare i augusti – det är då jag kommer tillbaka med ny energi och nya mål för det kommande året. Men den här gången blev jag ändå lite sugen på att sammanfatta saker. Här kommer ett försök, med fokus på det jobbrelaterade.

Jag jobbade för mycket

Jag jobbade på tok för mycket under året. Det var framför allt två projekt som tog tid:

 1. Presentboken Från ljugarbänken i Täby. Med facit i hand var det en felprioritering av min tid att gå in i det projektet; jag ska inte ägna så mycket tid åt den typen av samarbeten. Jag har mina egna projekt som ändå alltid får för litet tid, och dessutom behöver jag jobba med sådant som betalar hyran. Misstaget jag gjorde var att inte inse hur mycket tid det skulle ta – det var inte bara min uppgift som redaktör utan även en massa annat som tog tid. Men vi slutförde projektet och jag är mycket glad och stolt över den fina boken som blev resultatet.
 2. En onlinekurs för den som skriver texter i jobbet och vill bli bättre på det. Det här tog upp en stor del av min tid och min energi under hösten. Och självklart tog det längre tid än jag hade planerat – finns det ens några projekt som inte gör det ;-) Om det här var rätt satsning eller inte har jag inte facit för i dag. Jag har inte ens börjat marknadsföra kursen än; det är en av mina arbetsuppgifter under 2017.

Fler nerslag från året

Några andra saker som hände under året:

 • årets lanseringar var inte mindre än tre: min andra roman Tsunamin – ett projekt som självklart också tog mycket tid – särskilt som jag gav ut den på egen hand, presentboken Från ljugarbänken i Täby som sagt, och den tecknade serien familjenintrovert.se som jag gör tillsammans med maken
 • årets insikt: prioritera ner att vara ute och sälja böcker på mässor och event. Det tar för mycket tid i jämförelse med vad det ger i antal sålda böcker. (Det skulle kanske se annorlunda ut om jag gav ut mina romaner som pocket, som ofta säljer bättre på den typen av event, och kanske är det så jag ska göra någon gång i framtiden, men just nu är pocketproduktion inte min högsta prioritering.) Dessutom tar säljandet enormt mycket energi för mig som är introvert, och jag skulle behöva ledigt i flera dagar efter varje boksäljardag. Jag mår helt enkelt inte bra av att vara ute och sälja böcker särskilt mycket. Och om jag måste välja mellan att vara en författare vars böcker säljer och en författare som mår bra så väljer jag att må bra :-)
 • årets höjdpunkt: sommarsemestern. Underbar. Och en nödvändig motpol till alla jobba-till-23-kvällar som jag har haft under året.
 • årets depp: ett grymt bra och långvarigt uppdrag – mitt bästa någonsin faktiskt – tog slut under våren
 • årets lärdom: inte gå in i stora samarbetsprojekt (om de inte ger inkomster förstås) – jag har ändå fullt upp med mina egna projekt :-)
 • årets smartaste: flytta kontoret till La Gomera delar av vintern. Igen.

Mina mål för 2017

Men nu är det dags att blicka framåt. Så här ser mina jobbmål ut för det kommande året:

 • få ut en eller möjligtvis två fackböcker
 • börja på nästa roman
 • att onlinekursen börjar sälja och att jag får betydligt mer passiva inkomster än jag har i dag
 • jobba mindre än 2016. Mer konkret jobba betydligt färre kvällar.
Gott nytt år och massor av kärlek till alla bloggläsare!

PS Välkommen till Gomerabloggen om du vill veta vad jag har för mig nu när jag är på La Gomera.

4 kommentarer

 1. Det låter onekligen som ett intensivt år. Jag kan tänka mig att det tar på krafterna att vara med i bokmässesammanhang eller liknande sådana. Jag är rätt social av mig, men kan känna att jag behöver återhämtning efter vissa aktiviteter som krävt lite mer socialt av mig, än att ”bara” hänga med vänner. Men den dagen den sorgen. Får ta en titt på din Gomera-blogg och drömma mig bort :)

  1. Jag kan tänka mig att man blir trött av en boksäljardag även om man är en mycket social person. Och ja, titta gärna in på min Gomerablogg :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This