Sexchock!

Du kan inte ana vilket trauma jag råkade ut för i helgen! Men låt oss ta det från början.

Det finns många bra författarpoddar att lyssna på för dig som vill få koll på hantverket eller ta del av författares vardag. En av dem är Skrivdrömmar som görs av Johannes Vivers och Pia Lerigon.

I förra veckan fick jag ett mess av Johannes på Facebook, där han frågade om jag hade hört senaste avsnittet av Skrivdrömmar, eftersom de pratar om Tsunamin där. Det hade jag inte, så jag lyssnade i helgen. Avsnittet, som är nummer 8 av podden, är en alla hjärtans dag-special som heter Att skriva om kärlek och romantik.

Så där satt jag i godan ro i lördags och tog till mig av de kloka tipsen som Pia och Johannes delar med sig av. Halvvägs in i podden har de en passage där de pratar om att skriva sexscener, något som jag själv tycker är en vånda utan like. Det har jag skrivit om flera gånger här på bloggen. Bland annat om hur jag, mot slutet av redigeringsarbetet med Tsunamin, var nöjd med det allra mesta i boken, men varje gång jag kom till bokens enda sexscen så skruvade jag på mig och tyckte att det var allmänt besvärligt att behöva läsa eländet igen för att redigera manuset.

Kärleksavsnittet av Skrivdrömmar tar även upp att många precis som jag tycker att det är jobbigt att skriva sexscener (räck upp en hand om du känner igen dig!). Och Pia delar med sig av ett tips till oss: skriv klart scenen för dig själv som om ingen annan ska läsa den. Därefter kan du redigera och stryka de delar som du inte vill att någon annan ska läsa. Det handlar alltså om att inte censurera sig själv under själva skrivfasen – om du tycker att censuren behövs så kommer den in senare i processen, närmare bestämt i redigeringsfasen. Mycket bra knep!

Podden fortsätter med att Pia läser upp en scen ur en av Margit Sandemos böcker, och visar hur författaren avslutar sin beskrivning innan det rent konkret hettar till. Och sedan kommer mitt trauma.

Johannes säger: ”Men då har jag ett annat exempel som faktiskt är mer explicit. Jag tycker att det är jättebra.” Sedan. Läser han upp. (Delar av.) Tsunamins enda sexscen!

Alltså kan ni förstå vilket trauma det här var för mig? Medan Johannes läste så upprepade jag i fasa ”Nej, nej, nej, nej”, medan jag höll händerna för öronen. Vilket hjälpte föga eftersom jag lyssnade på podden i hörlurar. Jag var i chock i säkert en timme efter att jag hade lyssnat på det här. Sedan tog jag mig ur det och känner mig nu så stolt: en podd använder min bok som exempel på en bra sexscen! Det är ju otroligt smickrande. En scen som jag tycker var superjobbig att skriva och minst lika jobbig att redigera får tjäna som exempel på en bra text. Wow! (Men när jag lyssnade på den här delen av podden igen för att skriva det här inlägget så var jag tvungen att hoppa över Johannes uppläsning för att jag tyckte att det var så jobbigt.) Cred förresten till Johannes, som klarar av att läsa upp en sexscen på det här sättet.

Du som skriver skönlitteratur: är du bekväm med att skriva sexscener eller låter du helst någon av personerna släcka lampan och lämnar scenen där?

Om jag gömmer mig här bakom boken kanske det inte känns så jobbigt?

15 kommentarer

 1. Jag är inte alls bekväm med att skriva sexscener. Om jag skriver om sex skildrar jag för det mesta enbart förspelet och rundar av sen ;-). Oftast tycker jag att det räcker så.

 2. Oj, förlåt Jenny. Det var inte meningen att jag och Johannes skulle sätta dig i traumatisk chock. Vi hade en diskussion innan podden om vilka exempel vi skulle ta med och vi var båda överens om att det var en mycket bra sexscen du skrivit. Att den dessutom var skriven ur en mans perspektiv och att Johannes tyckte det speglade mäns sexualitet väl, var ytterligare att plus.

  Kram Pia

  1. Nu när jag har tagit mig igenom chocken är jag mycket glad och stolt över att ni hade med min sexscen som exempel :-)

 3. Jag kan berätta att jag haft många som läst mina sexscener. Boken Dubbelspel är dedikerad min svärmor, så jag visste redan när jag skrev att hon skulle läsa sexscenerna. Sedan har mamma och brorsan läst den. Pappa hörde den på radion när jag läste högt ur boken i P1. Min chefs chef läste högt ur den på en afterwork för alla mina kollegor och jag har även läst delar av sexscenerna högt för 100 författare på Författarkliniken.

  Det är konstigt att jag inte tycker det är pinsamt att varken skriva sexscener eller veta att andra kommer läsa det jag skrivit. Jag hatar nämligen när någon står och kikar över axeln när jag skriver. Då kryper det i kroppen av obehag och jag vill lägga handen för skärmen så ingen kan läsa.

  Men när jag är klar med en text så har jag inga problem med att andra läser det jag skrivit. Inte ens när det gäller sexscener.

  Kram Pia

 4. Hahaha, vad jag skrattade när jag kom fram till knorren – att din text fick agera gott exempel! Jag kan precis tänka mig in i hur jobbigt det skulle vara att få den där enda sexscenen som man kämpat så mycket med plötsligt uppläst i en podd. Självklart är det jättebra kritik. Men ändå. Fattar.

 5. Visst är det svårt men inte för att det är pinsamt tycker jag. Det svåra är ju att få det att hetta till på ett sätt som känns naturlig både för mig och den jag skriver om. Vi har med både finstämd ungdomssex och bdsm i vår bok, bl a, och jag ska erkänna att det var lite genant när mina föräldrar skulle läsa : ) men så har jag inte känt inför någon annan. Grattis Jenny! ; )

 6. Och jag som tycker att det hur lätt som helst att skriva sexscener! Inte ett dugg svårt eller jobbigt. Däremot är det väldigt olustigt att låta andra läsa det. Okända människor går bra, men bara tanken på att släkten ska läsa ger mig ont i magen …

  1. Jag måste säga att jag är lite avundsjuk på alla som tycker som du ;-) Fast ja, sedan var det ju det där med vilka som ska läsa …

 7. Jag har ju fått höra att mina böcker är erotiska, eftersom jag har en del sexscener i dem. Jag har inte själv sett det på det sättet utan har mer tänkt att sexscenerna varit en scen för att föra handlingen framåt och låta karaktärerna utvecklas. Jag har inte haft så svårt för att skriva dessa utan har faktiskt tyckt att det varit ganska roligt. Kanske just för att jag inte tänkt att det ska vara sexigt eller eggande utan jag har bara koncentrerat mig på karaktärerna. Däremot har jag varit noga med att inte vara får ingående, väldigt lite inochut eller hastighet eller liknande. Jag har varit ganska svävande i det rent tekniska, man kan säga att jag har skrivit så som jag själv gillar att läsa det. Om det är för ingående eller för översvallande kan jag själv bli så generad när jag läser att jag slutar.

  Men, med tanke på att folk anser det vara erotiskt så har jag väl lyckats vara lite översvallande ändå :D

  Kul att få sådan reklam i en podd, grattis till det.

  1. Intressant! Det är ju inte automatiskt en erotikbok för att den innehåller en eller flera sexscener. Men det låter kul att du tycker att det är roligt att skriva sexscener – jag är inte riktigt där än ;-) Att fokusera på karaktärerna låter som en ypperlig metod för att skriva en sexscen! Och tack för grattis :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This