Hur välja mellan disciplin och lust?

Jag har två motstridiga drivkrafter – vi kan kalla dem hjärnan och magkänslan – och det är inte alltid jag kan avgöra vilken jag ska följa. Hjärnan kan ge mig disciplin att göra något som jag vet är bra för mig, till exempel nå ett mål som jag har satt upp. Magkänslan kan hjälpa mig att lyssna på den inre rösten som säger vad jag verkligen vill – det är inte alltid jag förstår det annars.

Jag vill gå på lust

Jag skulle gärna bli bättre på att följa lusten och göra det som känns rätt för stunden. Jag vill gärna tro att magkänslan (eller kroppen/lusten/själen/det undermedvetna/vad-jag-nu-ska-kalla-det) säger åt mig att jag behöver vara ledig så betyder det att jag faktiskt behöver vara ledig, och inte bara att jag är lat.

Hjärnan prioriterar omedelbar belöning

Problemet är att jag inte kan lita på de signaler jag får. Hjärnan belönar nämligen omedelbar tillfredsställelse framför det som är bra för oss på sikt. Låt oss ta ett enkelt exempel. Du väljer mellan att gå till gymmet eller att sätta dig i soffan och trycka i dig ett halvt kilo lösgodis. Du väljer soffan. Hjärnan skickar ut massor av sköna hormoner som får dig att må superbra för en stund. Nästa dag när du ska göra samma val kommer du ihåg hur bra du mådde i soffan i går. Så du gör samma val igen. Trots att du vet att du på sikt kommer att må bättre av att motionera regelbundet och inte äta så mycket socker så väljer du den omedelbara belöningen.

Hur kan jag tolka signalerna?

När jag lyssnar inåt och får en signal om att jag vill eller inte vill göra något, hur vet jag då om det är magkänslan som kommer att leda mig rätt eller om det bara är den lata hjärnan som vill ha belöning omedelbart? Oftast handlar det om situationer som är svårare att tyda än exemplet med soffan kontra gymmet.

Min magkänsla säger ofta nej till saker som jag verkligen vill göra – eller ja till saker som inte är bra för mig. Jag kanske äntligen har lyckats avsätta en dag till kalendern för att skriva på min kommande bok – något som jag har längtat efter att göra – och ändå prokrastinerar jag. Då behöver jag lära mig att ignorera magkänslan, som säger åt mig att kolla mitt Facebookflöde en gång till, och plocka fram disciplinen.

Min fråga är alltså: Hur vet jag när jag ska lyssna på magkänslan och när jag ska köra över den med disciplin? När jag känner ett motstånd mot något, hur vet jag om det är en signal att det här är fel för mig eller om jag bara är lat? När jag känner lust att göra något: hur vet jag om det är en signal om att jag är på rätt spår eller bara hjärnans belöningssystem som lurar mig? Hur gör du?

Gräsänderna funderar nog inte så mycket på det här med lust eller disciplin

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This