Vinter i värmen 2011-2012 – utvärdering

Jag tänkte försöka mig på en utvärdering av mitt vinter i värmen-projekt. Om någon händelsevis har missat det så var jag alltså på Kanarieöarna under sju veckor i vinter. Tio dagar i Puerto de la Cruz på Teneriffa och sedan en dryg månad i Valle Gran Rey på La Gomera (minus ett par dagar när jag var i San Sebastián, också på La Gomera), och så en dag i Los Cristianos på Teneriffa på vägen hem.

Vad fungerade bra?

 • Det var fantastiskt att vara i Valle Gran Rey. Jag trivdes så himla bra där.
 • Det var helt okej att vara i det kanariska klimatet. Det var aldrig för varmt för att jobba. Det var inte alltid fint väder men det är inget krav om jag är borta så pass länge – det kommer alltid fler solchanser.
 • Det fungerade bra att hyra lägenhet av Gomera Individual. Ja, jag vet att jag kan ha hånat lägenhetsskötaren i tidigare blogginlägg, men han fixade ju allt jag behövde ha fixat, så jag har faktiskt inget att klaga på egentligen. Dessutom funkade internetuppkopplingen hela tiden utom ett dygn plus en förmiddag.
 • Jag gillade att kombinera två resmål. I början av resan var det bra att ha något att se fram emot: att jag skulle åka vidare till La Gomera så småningom. Å andra sidan: om jag hade varit på det bästa stället redan från början så hade jag inte haft något behov av att åka vidare därifrån.
 • Det var bra att dela upp den långa resan till La Gomera på två tillfällen. Det är inte fel att tillbringa någon dag eller två på ett ställe som Los Cristianos. Det är kul att se ett nytt ställe, även om det inte är något särskilt med just den platsen.

Vad fungerade mindre bra?

 • Det var lite väl ocentralt att bo där jag bodde, i Casa la Seda, det vill säga en bra bit upp från byn och stranden. Det fanns ett par mataffärer där uppe, men det var ändå en bit att släpa på mat och vatten i backarna.
 • Jag hade dålig arbetsdisciplin – det var roligare att promenera i bergen än att jobba.

Vad lärde jag mig?

 • Det fungerar alldeles utmärkt att resa ensam. Det är inte heller några problem att vara ensam i flera veckor i sträck – under förutsättning att jag har internet, så att jag ändå har tillgång till mitt nätverk.
 • Den reseförsäkring som ingår i min hemförsäkring räcker i 45 dagar. Det går bra att förlänga den om man ska vara borta längre. En reseförsäkring är definitivt bra att ha. Och en konkursförsäkring om man åker med ett lågprisflygbolag.
 • Det är bra att inte lägga resdagar på helgerna  eftersom bussar och annat eventuellt inte går lika ofta då.

Vad kan jag göra bättre nästa år? Eller vad behöver jag för att det ska bli bättre nästa år?

 • Jag skulle egentligen behöva hitta ett billigare boende. Å andra sidan trivdes jag otroligt bra i lägenheten jag hyrde. Det kändes inte alls som att bo på hotell, och det är ju värt mycket.
 • Jag behöver boka boende tidigare eftersom det är svårt att hitta lägenhet över jul. När jag vara lagom att fixa det? Börja leta runt 1 juli och ha deadline i augusti kanske?
 • Jag behöver ta tag i reseförberedelserna i tid. I augusti ska jag därför göra en lista över det jag behöver fixa inför resan, en tidsplan för när jag ska göra det och påminnelser i kalendern om de olika sakerna jag behöver göra. Å vad bra allt kommer att bli ;-)
 • Om jag ska bo nära kyrkan i bergen behöver jag bo någon annanstans 6-7 januari, för då kommer gomerianerna att festa högljutt hela natten i kyrkan.
 • Jag behöver ha internet i lägenheten för att kunna jobba på ett bra sätt. Jag hade ju det på Gomera men inte på Teneriffa. Där behövde jag sitta i hotellets lounge för att vara uppkopplad, och möblerna där var anpassade för att sitta och hänga i baren, inte för att jobba vid datorn. Aj.
 • Om det är möjligt vill jag planera in mindre jobb och mer ledigt. Två veckors semester var bra. Men jag hade även velat ha kortare arbetsdagar, eller en extra dag ledigt de veckor jag jobbade.
 • Jag vill gärna ha ett par vandringskängor till nästa år. Och en resväska med bra hjul som inte går sönder.
 • Om min vistelse även nästa gång blir ungefär så lång som hemförsäkringen täcker kan jag kanske se till att hålla mig under de 45 dagarna nästa gång, så slipper jag förlänga försäkringen. Nu var jag borta i 48 dagar.

Vad har jag för frågor till nästa gång?

 • Ska jag bo mer centralt nere i byn? Den dagen internetuppkopplingen var nere var det jobbigt att inte bara kunna gå ut och sätta mig på ett fik runt hörnet och koppla upp mig. Å andra sidan tyckte jag att det var supermysigt att bo däruppe i bergen, och jag tror inte att naturen skulle kännas lika påtaglig om jag bodde nere i byn. Och så fungerar mobiltelefonen bra där uppe i bergen; nere i byn finns det nästan inte mottagning någonstans. Jag ska börja med att titta på Gomera Individuals utbud igen.
 • Ska jag göra någon ny kombination, alltså åka någon annanstans innan jag åker till Valle Gran Rey? Jag är nyfiken på La Palma. Någon som har varit där? Ska jag åka dit? Varför/varför inte? Var ska jag bo i så fall?
 • Ska jag se om jag kan få med mig några andra så att vi kan hyra något ihop eller i närheten av varandra?
 • Det vore kul om jag kunde plugga lite spanska under vistelsen. I så fall behöver jag anmäla mig till en kurs i förväg och avsätta tid för det i almanackan. Och frågan är: ska jag verkligen prioritera det? Både jobb och semester känns egentligen viktigare …

Uppdatering: Du vet väl att jag bloggar om La Gomera på Gomerabloggen numera? Välkommen dit om du vill läsa mer om La Gomera och Valle Gran Rey och vad jag har för mig när jag är där.

7 kommentarer

 1. Intressant läsning. Har du gjort någon ekonomisk utvärdering? Det måste ju kosta en del med att ha dubbla boenden? Och så den minskade arbetsmoralen, förstås … reser man bort vill man ju inte bara sitta framför skärmen hela tiden. Fast har man ändå tänkt att ha semester ett par veckor kan man ju lika gärna tillbringa veckorna före och efter jobbandes på samma ställe – jag antar att det var så du tänkte?

 2. Hallå, jag har ju alla svaren! :-) Har varit i Las Palmas tre vändor denna vintern. En gång i november och två gånger nu efter jul. Jag kom hem i fredags och har inte riktigt hunnit komma i balans än, blev bestulen på min Iphone och var tvungen att klara mig utan den hela tiden. Det har tagit en massa tid bara med alla anmälningar, ny telefon, synkning osv osv. Men ikväll ska jag skriva på min blogg http://www.farmorsbloggen.se om hur det är att vara flyttfågel i Las Palmas.Jag kan ju redan nu avslöja att jag har bokat en lägenhet en hel månad i nov/dec. Det fanns tyvärr inte plats efter jul, men det fixar jag nog på något sätt i november.

 3. Katinka: Jobbigt med din telefon! :-( Men vad kul att du är nöjd med att tillbringa delar av vintern på varmare breddgrader och att du, liksom jag, planerar att göra om det nästa år!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This