Gomeraplaner

Min plan är ju att åka till La Gomera i vinter igen. (Inte läst om när jag var där förra vintern? Under kategorin Vinter i värmen här på bloggen hittar du alla mina inlägg om det.) I augusti var det stora skogsbränder både på Teneriffa och på La Gomera, det kunde man till exempel läsa om i DN Jag har sett olika siffror som säger att mellan 10 och 20 procent av det stora vackra naturreservatet Garajonay är förstört.

Däremot har jag inte riktigt förstått vad det betyder rent praktiskt om jag vill åka till Valle Gran Rey igen. Det verkar ha varit ganska dramatiskt medan det brann , bland annat eftersom vägen inte fungerade och många blev evakuerade till La Gomeras huvudstad Sán Sebastián via båt. Jag läser ett reportage, ”Eye Witness acount of Valle Gran Rey” (länk borttagen pga trasig) och får lite ont i magen, eftersom den här berättelsen är från Casa la Seda utanför Valle Gran Rey, alltså exakt där jag bodde förra vintern.

I år ska jag dock inte bo där, utan har hyrt en lägenhet mitt i byn, och om jag förstår det här inlägget rätt (uppdatering: länk borttagen pga trasig) så är allt som det ska nere i byn. Det står att ”I Valle Gran Rey har det brunnit uppe i skogen. Men byn som ligger nere vid havet, ser ut som innan.” Jag läste också på www.canarias7.es (på spanska, så jag fuskade lite med Google översätt) att turismen gick ner kraftigt efter branden och att de gärna vill att turisterna kommer tillbaka. Det gör mig förstås extra sugen på att åka dit.

Min plan är att åka någon vecka före jul. Jag bokade flyg i dag till Teneriffas södra flygplats. Jag har även bokat en natt på hotell i Los Cristianos för att slippa åka hela vägen samma dag. Dagen efter blir det båt till Sán Sebastián på La Gomera och sedan buss till Valle Gran Rey. Lägenheten i Valle Gran Rey har jag hyrt till i slutet av januari. Däremot har jag inte bokat någon hemresa än. Jag får fundera på om jag ska passa på att se något annat på vägen hem – på Teneriffa eller någon annanstans. Det är runt jul och nyår som den verkliga högsäsongen är, så jag räknar med att det inte är några problem att hitta vare sig hotell eller flyg i slutet av januari/början av februari. Jag måste inte bestämma det just nu, helt enkelt. Jag var ju i Puerto de la Cruz ett tag innan jag åkte vidare till La Gomera, och det var inget fel alls på det. Men jag är nog mer sugen på att se något nytt. Kanske har du ett förslag på vart jag borde åka?

Uppdatering: Du vet väl att jag bloggar om La Gomera på Gomerabloggen numera? Välkommen dit om du vill läsa mer om La Gomera och Valle Gran Rey och vad jag har för mig när jag är där.

2 kommentarer

    1. Hej Vivi! Läs gärna det här inlägget om kostnaderna förra året: http://jennyforsberg.wordpress.com/2012/02/28/vad-kostar-det-att-tillbringa-vintern-i-varmen/. Då hyrde jag lägenhet via Gomera Individual och bodde uppe i bergen utanför Valle Gran Rey. Den här vintern hyr jag lägenhet av La Paloma (http://gomera.de/) och betalar 35 euro per natt för en tvårumslägenhet där man kan bo 1-2 pers (tre om en sover i typ bäddsoffa, tror jag) centralt i Valle Gran Rey

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This