När får man egentligen kalla sig författare?

När min andra bok kom ut sa folk ”Grattis! Nu är du författare på riktigt. Man måste väl ha släppt två böcker för att få kalla sig författare.” . Nu när jag har släppt min tredje bok pratar jag med folk som säger: ”Grattis! Man måste ha släppt tre böcker för att få kalla sig författare har jag hört. Nu är du författare på riktigt.”

Bullshit! säger jag. Om du tycker att du är författare så är du det! Själv började jag kalla mig författare när jag startade den här bloggen. Det var faktiskt en stor anledning till att jag startade bloggen: jag ville börja ta mig själv på allvar som författare. Då hade jag en bok utgiven, Tydliga texter, och skrev på den andra, Den snälla företagaren. Dessutom letade jag förlag till romanen A och hade även skrivit ett första utkast till romanen B. (Status quo med romanerna sedan dess alltså, trots att det har gått två och ett halvt år – jag har haft fullt upp med fackböckerna de senaste åren.)

Men några kriterier måste väl vara uppfyllda för att man ska få kalla sig författare? Ja, okej då, så här tycker jag:

  1. Du skriver eller har skrivit ett bokmanus.
  2. Du har ambitionen att skriva fler böcker.

Kan det vara så enkelt? Eller missar jag något viktigt här? Vad tycker du?

6 kommentarer

  1. Intressant. Jag har hört att man ska ha två utgivna böcker för att få kalla sig författare. Men vem är det som har bestämt det? Idag kan man ju dessutom ganska lätt ge ut egna böcker och göra e-böcker som inte har passerat något förlags granskande öga.

    Jag är inte lika modig som du, har först nu börjat kalla mig författare (okej, det har hänt EN gång, men ändå ;)). Efter utgivning i en antologi, en egen bok och en antologi till på väg. Att bara ha ambitionen att bli författare tycker jag inte räcker, inte för något yrke.

  2. Men ursprungligen handlar det väl om att man får söka medlemskap i Författarförbundet när man gett ut två böcker. På ett förlag.

    1. Jo, jag antar att det är därifrån det kommer. Men att utifrån det dra slutsatsen att det är först då man är författare tycker jag är så larvigt. Som om man inte vore författare för att man inte är med i Författarförbundet, liksom … :-o

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Pin It on Pinterest

Share This