Vandra på Teide på Teneriffa

Jag har varit uppe på vulkanen Teide på Teneriffa. Det går att köra bil upp till ca 2000 meters höjd. Därifrån tar man linbana upp till 3555 meter. För att få gå upp den sista biten till toppen, som är 3718 meter, måste man ha tillstånd i förväg. Det verkar enkelt att fixa via den här länken, men det hade vi alltså inte gjort. Och frågan är om jag hade klarat av att gå upp.

Den sista biten upp till toppen är inte alls lång att gå, några hundra meter bara, men det lutar ordentligt. Dessutom var jag rejält påverkad av höjden. Jag har aldrig varit så högt uppe tidigare och var nyfiken på hur det skulle påverka mig. Och påverkad är helt rätt ord i sammanhanget. Det kändes som om jag hade stjälpt i mig tre stora glas rödvin precis innan jag tog linbanan upp. Och då ska ni veta att jag är lättpåverkad av alkohol. Jag hade en rejäl huvudvärk under vistelsen där uppe och kände mig yr och snurrig från och till.

Det blev i alla fall en ordentlig tur där uppe. Om man inte har tillstånd att gå till toppen kan man gå en promenad som tog omkring en och en halv timme – självklart med fantastisk utsikt hela tiden. En norrman som satt och tog en fika i solen sa att om det är klart väder kan man se alla de andra kanarieöarna därifrån. Det var en hel del moln den här dagen, men vi tyckte oss i alla fall se Gran Canaria, La Gomera och El Hierro. En skylt sa att man kunde gå ner till bilvägen i samma nivå som linbanan och att det skulle ta 4 timmar och 15 minuter. Men vi fortsatte promenaden tillbaka till linbanan.

Det påstods att det var 6 plusgrader där uppe, men det kändes betydligt varmare. Jag gick med uppkavlade skjortärmar och använde ingen av de två fleecetröjor jag hade släpat med mig. Kan solen verkligen värma så mycket eller var det en felaktig temperaturangivelse? Det låg små fläckar med snö här och var, vilket kändes konstigt eftersom det var så varmt.

Linbanan tur och retur kostade 25 euro. Bilturen från Los Cristianos tog runt två timmar. Är man inte bilburen går det att köpa en bussresa över dagen.

Snurrigheten gick över direkt när jag kom ner med linbanan till 2000 meters höjd, men jag kände av i en bra stund efteråt att jag hade utsatt kroppen för något jobbigt. Huvudvärken hängde i några timmar till och jag var väldigt trött resten av dagen.

Det var en häftig utflykt – definitivt värd både huvudvärk och 25 euro. Fast jag kan inte låta bli att gräma mig lite över att jag inte har varit ända uppe på toppen.

Tillägg mars 2017: Om jag hade åkt upp på Teide i dag hade jag inte bloggat om det här utan på Gomerabloggen gomera.nu. Där skriver jag mest om La Gomera, dit jag åker varje vinter. Men eftersom jag brukar passa på att se ett resmål på någon annan kanarieö på vägen dit, så skriver jag om det också där. Välkommen dit!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This