Svårt att prioritera att utvecklas som författare

Den tid jag kan lägga på att vara författare lägger jag i princip alltid på den bok jag för närvarande jobbar med. Det gäller oavsett vilket stadium i skrivprocessen som jag befinner mig i – eller om jag är i en marknadsförings- och PR-period. Eller som just nu när jag jobbar med bokproduktion.

Det blir alltså ytterst lite tid som jag lägger på att vidareutveckla mitt eget skrivande på något annat sätt än genom själva bokskrivandet  – vilket förstås är en bra skola i sig, särskilt om man tar hjälp av en redaktör eller lektör. Tidigare brukade jag, när jag läste skönlitteratur, märka upp bra formuleringar i boken med märklappar. Det gör jag fortfarande ibland; det tar ju ingen tid. Men sedan skrev jag upp formuleringarna i listor uppdelade på olika kategorier, till exempel dialog, miljöbeskrivningar, olika känslor, personers kännetecken, humor och vad det nu kan vara. Och så tittade jag i listorna när jag skrev, tog utgångspunkt i en formulering jag hade hittat och utvecklade den vidare för att få den att passa in i min roman.

Det här har jag alltså inte gjort på flera år, och när jag tänker på det så känns det lite tråkigt. Kanske hör det ihop med att jag inte har skrivit något skönlitterärt från grunden på många år nu – jag klämde ju in tre fackböcker, och sedan redigerade jag Akrobaten i ett år. Det är möjligt att jag kommer att ta upp det här igen nästa gång jag börjar på ett skönlitterärt manus. Men det känns mer som att det är en av alla de där sakerna som jag skulle vilja göra men inte kan prioritera för då skulle min produktionstakt bli ännu lägre än vad den är just nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *