Konsten att skriva en bästsäljare

Jag har läst boken Konsten att skriva en bästsäljare av Lina Wennersten och Katarina Lagerwall. Wennersten och Lagerwall är journalister och de har intervjuat ett gäng bästsäljande författare och sammanställt deras tips i den här boken. De intervjuade författarna är bland annat Henning Mankell, Karin Alvtegen, Mari Jungstedt, Jan Guillou och Håkan Nesser.

Jag gillade boken. Den är lättsam och underhållande. För den som redan är författare är inte all information ny, men en hel del nya tricks var det ändå. Några idéér ur boken:

  • Mixa genrer för att nå en ny målgrupp. Som exempel tar författarna upp att Stieg Larssons millennietrilogi innehåller lite av deckare, psykologisk thriller, hämndhistoria, action och släktkrönika. Ett tips är att muta in en helt egen genre, till exempel Jens Lapidus, som kallar sin genre Stockholm noir.
  • För att nå läsare av alla kön och åldrar är det bra att använda referensramar som många kan känna igen sig i. En bok som handlar om lumpen är ett exempel på motsatsen, alltså ganska snäva referensramar.
  • Läsare gillar referenser till andra böcker och filmer. Ett till Stieg Larsson-exempel är att Mikael Blomkvist kallas för Kalle Blomkvist.
  • Skriv korta kapitel och använd cliffhangers – även i andra genrer än ren spänningslitteratur.

Boken innehåller även en uppsättning knep inom två områden som jag gärna vill bli bättre på: att göra research och att skriva roligt.

Om det inte redan har framgått så rekommenderar jag den här boken för dig som skriver underhållningslitteratur. Jag tror också att man kan gilla boken även om man inte skriver själv men läser mycket och vill ha bakom kulisserna-information från några av de största svenska författarna. Boken finns i pocket.

Här kan du köpa Konsten att skriva en bästsäljare hos Bokus.

Här kan du köpa Konsten att skriva en bästsäljare hos Adlibris.

Förresten, har du sett att jag har en lista med skrivhandböcker här på bloggen? En bit ner i högerspalten. Kolla gärna in den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *