Fatta inte beslut när du är låg

Jag lyssnade på en föreläsning med Tomas Lydahl när jag var på mässorna Personal & Chef och Möten & Event nyligen. Han sa något mycket klokt som jag behöver ta med mig: fatta inte beslut när du är låg. Och jag vill även utöka det till följande råd till mig själv: initiera inga diskussioner när du är låg.

När jag är låg, arg, sur, ledsen eller på dåligt humör så är det lätt att jag börjar tänka på det som jag uppfattar som dåligt, på jobbet eller i livet. Det kan också ske i omvänd ordning förstås: jag börjar tänka på det som är dåligt och blir därför låg. Och då vill jag ändra på det dåliga. Inget fel i det – jag skrev tidigare om att det kan komma mycket gott ur negativa drivkrafter. Men jag har svårt att se att det kan komma något gott ur ett dåligt humör.

Det jag ska göra är helt enkelt att notera – gärna i betydelsen skriva ner – vad som gör mig på dåligt humör, eller vad jag ältar när jag är på dåligt humör, men inte åtgärda det just då. I stället ska jag göra något som gör mig glad igen. Eller bara vänta till en annan dag när jag är på bättre humör. Då kan jag titta på den där anteckningen och bestämma om det är något som jag behöver åtgärda. Antingen är det inte det, eller också kan jag åtgärda det på ett bättre sätt: prata med någon utan att ha den irriterade undertonen, till exempel.

En kompis som delar min inställning till vintern nämnde häromveckan att hen har förbjudit sig själv att fatta några stora beslut i livet (typ byta jobb eller så) under perioden november till februari. Det låter som en bra regel i mina öron.

Att inte fatta beslut eller ta diskussioner när jag är låg är definitivt något jag behöver öva på. Vad tänker du? Tror du på den här metoden eller vill du hellre ta tag i saker direkt?

Det är okej att vara låg ibland

3 kommentarer

  1. Vilken klok människa som tänker sig att november till februari inte är några bra månader för de där större besluten. Jag håller helt och hållet med. Fatta aldrig ett beslut när du är låg. Då är det svårt att se logiskt på något och ta ett väl övervägt beslut. Men jag har inte tänkt på månaderna på det viset, trots att mycken forskning säger att många människor upplever psykiska svårigheter då. Barn t.ex. som kan vara extra känsliga blir ofta extra besvärliga under november och december.

    1. Ja, visst är det en bra tanke. Intressant att känsliga barn ofta har det värre under november och december – det visst jag inte. Jag tänker att det gäller att hitta sina egna dåliga perioder och vara försiktig med de viktiga besluten då.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This