Strunta i de tidigare böckerna?

Min jobbtillvaro är (för) splittrad mellan många olika saker. Ibland har jag en känsla av att ju fler olika saker jag tidigare har ägnat mig åt, desto längre blir min att göra-lista. För att bli konkret så låter jag det här blogginlägget handla om mina böcker. Jag har skrivit fem böcker och jobbar på den sjätte. I princip alla de fem tidigare böckerna är periodvis fortfarande på min att göra-lista. Några exempel:

Jag skulle behöva göra en e-bok av Tsunamin. Det har stått på min att göra-lista i ett år nu, sedan boken kom ut, men jag har inte hunnit med det. Det är inget stort jobb om jag anlitar samma formgivare som för pappersboken. Jag tittar på att göra-listan och tänker att jag borde verkligen göra det här, men så är det varken viktigast eller mest bråttom just nu.

De flesta av mina böcker säljer inte sig själva. (Tydliga texter är undantaget.) Om jag vill att böckerna ska sälja måste jag vara ute och sälja dem. Som jag har skrivit om tidigare har jag fattat beslutet att jag inte ska lägga så mycket av min tid och energi på det. Men någon gång ibland är jag ute och säljer – lördagen den 27 maj ska jag till exempel stå på Täby torg tillsammans med Stockholmsförfattarna, något som vi också gjorde för ett par veckor sedan.

När jag fick royaltyspecen för Tydliga texter nu under våren så såg jag att den var nästan slutsåld. (Igen! Hurra!) Eftersom jag hade noterat en återkommande företeelse i boken som skulle behöva uppdateras så frågade jag förlaget om jag fick uppdatera den innan de trycker nya böcker. Det fick jag, och när jag gick igenom boken så hittade jag förstås fler saker att uppdatera. Jag la en del tid på att göra diverse små ändringar och uppdateringar och nu är det en ny upplaga på gång av boken – fjärde upplagan. Det innebär att jag kommer att bolla saker fram och tillbaka med förläggaren och sedan ska jag göra en korrekturvända i slutet. Superkul med en ny upplaga. Fler saker på min att göra-lista.

För mina romaner Tsunamin och Akrobaten är jag ju inte bara författare utan även förläggare. Det innebär lite administration även när böckerna redan är ute. Till exempel behöver jag regelbundet se till att böckerna finns att beställa hos BTJ, för annars blir de av någon outgrundlig anledning listade som ”tillfälligt slut” där efter några veckor. Det här är en arbetsuppgift som står på min att göra-lista varje månad.

Och så vidare, och så vidare. Och det här är inte något som är specifikt för mina böcker. Det gäller även för en massa annat som jag tidigare har jobbat med och som fortsätter att generera punkter på att göra-listan. Jag börjar komma till ett läge när det är ohållbart. Jag planerar att göra en ordentlig översyn över min lista försöka göra en (bort)prioritering. Men hur? Hur gör andra författare, och då särskilt egenutgivare som även behöver jobba med annat?

Om jag skulle utgå från 80/20-regeln, alltså att göra de 20 procent av jobbet som ger 80 procent av resultatet, så blir det så här: Jag fortsätter att lägga tid på Tydliga texter eftersom det är den som säljer. Resten av mina tidigare böcker struntar jag helt i, och så koncentrerar jag mig på att skriva nya. Efter varje ny bok så har jag en period i början när jag satsar på marknadsföring och sälj (det är så jag brukar göra), men om jag inte får snurr på den under den perioden så måste jag släppa den helt. Alltså helt. Det gör ont att tänka på att lämna Tsunamin att inte sälja mer – det är en bra bok, om jag får säga det själv ;-) Men kanske är det så jag måste göra? Hur tänker du? Jag tar gärna emot tankar och goda råd.

4 kommentarer

 1. Verkligen intressant att läsa detta inlägg Jenny. Jag såg det i samma veva som ”10 tips för att leva på din kreativitet” släpptes vilket fick mig att le då den boken delvis handlar om prioriteringar. Jag nickade igenkännande under hela läsningen av din text, precis den där knipan har jag också suttit i.

  Intellektuellt så har jag kommit fram till att det är bäst att prioritera att skriva nya böcker. Och helst böcker som håller ett tag och inte behöver uppdateras var och vartannat år (som i princip samtliga titlar jag gett ut hittills). Känslomässigt känns det dock fel, man vill ju gärna att boken man lagt så mycket tid på ska nå ut till nya läsare.

  Är för trött just nu för att formulera mig bättre men jag känner igen problematiken. Och säger grattis till att Tydliga texter är inne på fjärde upplagan!

  1. Vi verkar vara överens om att det är bäst att lägga tiden på att skriva nya böcker. Och om att det gör ont att lämna de gamla vind för våg :-) Det låter bra att ”10 tips för att leva på din kreativitet” bland annat handlar om prioriteringar. Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa den. Ska bara läsa ”10 misstag författare gör” först :-)

   1. Så bra att vi har gjort dig intresserad av vår bok. Nu har du redan beställt ”10 misstag författare gör” annars skulle jag säga: hoppa över den och gå på ”10 tips för att leva på din kreativitet” som är såååå mycket bättre. Men det kan ju vara jag som på klassiskt maner är mer nöjd med senaste boken än den förra. Men jag har verkligen lagt ner mycket mer jobb på denna. Får se vad du tycker så småningom (när du hinner och har lust).

    1. Aha, vad kul – då har jag en ännu bättre bok att se fram emot så småningom :-) Jag känner igen det där med att man alltid är mest nöjd med den senaste boken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This