Jag ♥ katastrofromaner

Det är den 23 december 2004 och jag befinner mig på ett flygplan på väg till Sri Lanka. Under resan ser jag filmen The Day After Tomorrow. Jag har egentligen svårt för sådana där hopplöst hollywoodamerikanska filmer, men om det är en katastroffilm så är den ursäktad. Jag fastnar totalt i filmen och och det slår mig att jag vill skriva en katastrofroman. Frågan är bara vad katastrofen ska utgöras av.

Tre dagar senare, den 26 december 2004, springer jag ifrån en tsunami utan att få några andra men än hjärtat i halsgropen. Där har jag min katastrof. Självklart ska det bli en roman. Men det tog ett par år innan jag skrev historien, eftersom jag höll på med roman A då. Och den drog ut på tiden och sedan kom livet och två fackböcker emellan. Någonstans på vägen hann jag i alla fall skriva ett första utkast av katastrofromanen, roman B. Däremot har jag inte redigerat den än. Men snart så! Vilket år som helst nu …

I vilket fall som helst så är katastrofromaner alltså min grej och jag skulle gärna skriva flera. I senaste avsnittet av Babel (Men ååå vad hon tjatar om det där teveprogrammet … Japp, det får jag, för det är min blogg, så det så!) menar författaren Aase Berg att en bra undergångsskildring inte ska handla om gott och ont utan snarare om en likgiltig undergångskraft som bara råkar trampa på människan som om hon vore en insekt.  Och det stämmer med hur jag har tänkt: katastrofen ska helst vara en naturkatastrof: stora mängder eld (tänk Skyskrapan brinner), vatten (Titanic), jord (Dante´s Peak) eller luft (Twister)  som väller in över mänskligheten. Sådant gillar jag. Dessutom tycker Aase Berg att den gärna ska utspela sig i en miljö som verkar okomplicerad och god, som en kontrast till katastrofen. Jag ser verkligen fram emot att skriva min nästa katastrofroman.

Vilken är din favorit-katastroffilm eller favorit-katastrofroman? Har du själv försökt dig på att skriva en katastrofskildring?

10 kommentarer

 1. Har faktiskt en sorts katastrofroman på gång, men det blir nästa (eller nästnästa?) romanprojekt. Är också fan av katastroffilmer. Gillade Twister och Dante´s peak även om den senare var lite osannolik (jag är dessutom lite av en vulkannörd). Armaggeddon gillar jag också som underhållning, men den är också lite FÖR fantastisk (har viss inblick i oljebranschen, det gjorde filmen extra kul)

  Däremot har jag inte läst en enda katastrofroman, finns det några bra sådana? Tips?

  1. Vad kul att du också skriver en katastrofroman! I senaste Babel tipsade de om två nya: ”Stjärnpalatset” av Martin Engberg och ”Vännerna” av Lars Jakobson. Jag har skrivit upp dem på min låååånga lista över böcker att läsa :-)

 2. Kul idé! Så fort det är en katastroffilm på teve tittar jag alltid. Och jättegärna dokumentärer om katastrofer, det verkligen älskar jag. Så när jag läser ditt inlägg är jag förundrad över att jag inte har tänkt på att skriva om det…. Favoritkatastroffilm? Hm… har ju sett Dantes Peak, Twister och Skyskrapan brinner och gillar alla tre. Återkommer om jag kommer på någon mer!

  /Karina

 3. Jag fascineras också av katastroffilmer, så jag läser gladeligen din roman när den kommer ut :D

  Och angående de där kakorna så är de lite kluriga att försvenska tycker jag! Men jag gillade absolut den versionen av dem, men samtidigt så är jag lite av en anglofil och då går det som det går ibland.

 4. Jag älskar också katastroffilmer men har aldrig läst någon katastrofbok. Tack för tipsen!
  Favoriterna i genren är nog Day after tomorrow, Dantes Peak och Twister. Tyckte även att 2012 var klart sevärd!

 5. Jag har också en del fascination till katastrofberättelser. Detta kommer från min stora passion Science fiction. Men det är väldigt svårt att sätta tummen på någon speciell. Bland böcker gillar jag Risto Isomäkis bok Sarasvatin heikkaa, Frank Schätzings bok The Swarm (på svenska som Svärmen om jag minns rätt), Adam Roberts Snow, Eric L Larrys What If och Stephen Baxters Moonseed.

  Den ultimata katastroffilmen är nog ändå 2012. Även om den är rolig och cool att se på är den inte så grymt bra men väldigt njutbar är den. Impact är en väldigt trevlig 2delad TV-serie som också rekommenderas. Nihon Chinbotsu eller Japan Sinks är en rolig katastof-film som får en på gott humör. :) Och så finns ju On the Beach som berättar om de sista människorna som finns kvar på jorden efter ett atomkrig. De finns i Australien där de väntar på att det radioaktiva molnet skall komma… Filmen är från 1959 och det har gjorts en miniserie till TV av den också på 2000 talet.

  Att så idag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This