Tio tips för dig som vill skriva skönlitteratur

Inspirerad av en artikel där ett gäng författare ger sina bästa tips för att skriva skönlitteratur funderade jag på hur min egen lista skulle se ut. Länken går till en lång text på engelska men den är väl värd att läsa – skriv ut den och läs den i hängmattan på semestern kanske?  Här kommer i alla fall min lista:

 1. Placera fingrarna på tangentbordet. Det spelar ingen roll hur stor talang du har – om du inte skriver så blir det ändå ingen bok.
 2. Skapa rutiner för skrivandet i vardagen. Få av oss har förmånen att skriva på heltid. När passar det dig att skriva? En timme varje morgon före frukost? På kvällen när barnen har gått och lagt sig? Varje lördagseftemiddag?
 3. Redigera så att texten blir så bra du kan göra den. Ta sedan hjälp av en lektör eller författarcoach och gör texten ännu bättre.
 4. Skrivhandböcker och skrivarkurser är bra för att få extra skjuts  på skrivandet, men det är tiden du faktiskt skriver, inte tiden du läser om att skriva, som avgör om du blir författare.
 5. Sätt upp mål och belöna dig själv. Små mål ger små belöningar. Stora mål ger stora. Ett färdigt kapitel kanske belönas med en promenad i solen medan en färdig roman är värd en långhelg på spa. Hur ser dina belöningar ut?
 6. Inspiration är för amatörer. Vi andra vet att det är hårt arbete som gäller. Skriv även de dagar du inte har något att skriva. Förr eller senare lossnar det igen.
 7. Brinn! Om du skriver för att bli rik och berömd så finns det enklare sätt att bli det. Skriv för att du brinner för det. Om du inte brinner – gör något annat än att skriva.
 8. Vila. Du kan inte jobba fem dagar i veckan och skriva två. I alla fall inte året runt. Hur roligt det än är att skriva så är det lika anstängande för hjärnan och kroppen som ditt andra jobb. Du kan förstås ha perioder när du skriver mycket, men planera in tid för återhämtning däremellan. Om du bränner ut dig blir det inga böcker skrivna.
 9. Säkerhetskopiera din text. Varje dag. Att föra över en kopia till ett USB-minne (eller vad du nu har för rutiner) tar några minuter. Den dagen din dator kraschar kommer du att tycka att det var de bäst investerade minuterna av ditt liv.
 10. Ge inte upp. Stephen King hängde upp sina refuseringsbrev på en spik på väggen. Så småningom trillade spiken ner eftersom det blev för tungt. Även de framgångsrika har blivit refuserade. På’t igen bara!

Håller du med om mina tips eller skulle du hellre tipsa om något annat?

Förresten, vet du om att jag har en onlinekurs för dig som vill skriva en roman med hjälp av ett genomarbetat synopsis? Kolla in kursen här: Skriv en roman på sex månader.

12 kommentarer

 1. Bra punkter, men som författarcoach håller jag inte riktigt med om #4. Det är sant att man måste skriva för att bli författare, men vi ska inte underskatta perioder när vi inte skriver en rad. Det är då vi samlar stoff, medvetet eller omedvetet, till våra berättelser. När vi andas, lyssnar, doftar, känner, upplever. Och läser vad andra har skrivit inte minst, bra som dåligt.

  Klister på stolen och fingrarna på tangentbordet, jo det är bra. Men det tvångsmässiga kan leda till att lusten går förlorad, och vad gör vi utan den? Det finns en sådan hang-up på själva görandet. Varandet är minst lika viktigt. Och då skiljer jag på varande och vila.

  Författaren Anna Schulze berättade i en intervju för Skrivarkalendern att det var under de sju år hon inte skrev som hon blev författare. Sedan var det bara att öppna kranarna. :)

  /AC

 2. Kloka synpunkter där! Intressant att du skiljer på varande och vila. Själv ser jag det nog som samma sak, och det är därför jag har med vila som en egen punkt – det är då jag samlar både kraft och stoff till nästa pass med fingrarna på tangentbordet :-)

 3. AC:s kommentar påminner för övrigt om något viktigt: Det finns lika många sätt att vara författare på som det finns författare. Det finns säkert författare som inte håller med om någon av punkterna i min lista -för att de jobbar på andra sätt. Och det viktigaste är förstås att hitta sitt eget arbetssätt, inte att följa en massa andra människors råd. Så ni kan glatt strunta i den här listan och göra helt som ni själva vill :-)

 4. Jättebra punkter! Precis som Kreagrafen är punkt 4 den enda jag inte riktigt håller med om. Jag får massor av inspiration av annat som jag läser, och då inte alls nödvändigtvis handböcker om skrivande. Snarare tycker jag väl … sådär … om böcker som skriver att ”på sidan tio ska en relation brytas, på sida 30 bör en tvist instiftas” osv. Faktiskt tycker jag inte om den typen av litteratur det minsta lilla … ;)

 5. Tack för tipsen!
  Nr 10 är viktig att komma ihåg tycker jag för det är väl inte så många författare som blivit antagna vid första försöket.

 6. Rör på dig! Gå, spring, gör vad som helst. Rörelsen sätter igång hjärnan och tankarna flyter lättare. Jag har kommit på många dialoger till och från jobbet eller i skogen. Sen gäller det bara att få dem på pränt snabbt som ögat…

 7. Håller absolut med till 110%! Då jag skrev min egen berättelse (v.g. se länk) för flera år sedan var jag mindre strukturerad. Idag då jag önskar skriva en fortsättning kommer jag att lägga upp skrivandet på ett helt annat sätt.

 8. Bra lista! Jag håller inte med ordagrant i varenda punkt men precis som du skriver i en av kommentarerna så är alla olika och behöver höra olika saker. Den som tror att första draftet är ett mästerverk behöver lära sig att texter behöver redigeras, den som är perfektionist behöver höra att good enough duger. Jag för ett litet korståg mot det där att man alltid ska jobba och inte vänta på inspiration. Vi författare behöver också lyssna på kroppen ibland, annars blir vi utbrända, får gamnacke, musarm och diverse andra åkommor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This