Skriva ensam eller ihop?

Jag känner en massa smarta och bra människor. En del av dem kan dessutom skriva. Därför funderar jag ibland på om jag inte borde föreslå för någon av dem att vi ska skriva en bok ihop. Då handlar det ofta om att den person jag tänker på har stora kunskaper inom ett område eller att vi har bra diskussioner och tillsammans skulle kunna spåna fram något som kan bli bättre än det jag kan spåna fram på egen hand. Någon gång har jag också fått förslaget från en tredje person. (”Ni två borde skriva en bok ihop.”)

Men det är något som tar emot. Jag är en ensamvarg med utpräglat kontrollbehov som helst vill bestämma allt själv. Skulle jag verkligen gilla att skriva ihop med någon annan? Skulle jag kunna släppa kontrollen? Hur gör man? Har du skrivit en bok ihop med någon? Hur gjorde ni, rent konkret? Skrev ni allt tillsammans eller skrev ni olika delar av boken? Eller har du koll på hur andra författare som skriver tillsammans jobbar? Skulle du vilja skriva en bok ihop med någon annan eller skriver du helst ensam?

5 kommentarer

  1. Jag har både skrivit en bok själv och håller nu på med en ihop med Joanna Björkqvist. Nu är vi inte klara ännu men hittills så måste jag säga att jag verkligen gillar att skriva bok ihop. Det är som att ha en kunnig redaktör/lektör stand-by hela tiden. Någon att bolla med, någon att dela jobbet med.

    Jag är lite som du, vill ha kontrollen. Men det har jag. Jag är chef över huvuddokumentet. Jag har gjort en grundstruktur och satt ut rubriker jag tycker passar. Skrivit en del korta snabba inledande texter. Sedan har jag skickat den till Joanna. Joanna i sin tur förser mig med längre texter. Hon bläddrar ner i huvuddokumentet, kollar var det fattas och så skriver hon ett kapitel, ungefär som att skriva en artikel om ett visst ämne. Joanna kommer också intervjua andra personer och skriva ner dessa intervjuer. Dessa skickar hon till mig och jag klipper in dem på rätt ställen och ibland stuvar jag om hennes texter lite (fast jag markerar vad jag gjort) Så skickar jag tillbaka dokumentet. Kanske har jag själv också skrivit en del När vi har fyllt på med text under alla kapitel, ja då har vi tänkt sätta oss ner och fila på texterna gemensamt.

    Så jobbar vi, det funkar bra för oss. Den stora fördelen är att vi båda har olika erfarenheter och sätt att uttrycka oss så resultatet blir en bredare bok.

  2. Är också lite ensamvarg, men har trots det testat detta 2 ggr. Plus: man peppar varandra när det går trögt, man får/utvecklar idéer som man kanske inte hade fått/gjort på egen hand osv. Klart plus för min del. Minus: kompromissande . :) Det beror kanske lite på vilken typ av bok det är, men ibland var det svårt. En del saker kanske är väldigt personliga för mig eller den andre, och då kan det bli knivigt med kompromisser. Och så det här när man upptäcker att man har heeeelt olika tycke och smak när det gäller utformning/omslaget. :).

    Hur vi gjorde: delade först upp och skrev olika delar – bra sätt att komma igång. Sedan bollade vi texterna mellan varandra och till slut var näst intill det mesta ett enda stort samarbete.

  3. Åh jag älskar att skriva ihop trots att jag är en ensamvarg. Vi började som Emma Vall: Maria Herngren Annica Wennström och jag, 14 böcker blev det. Sedan fortsatte vi dels att skriva böcker på egen hand, dels att skriva ihop i olka konstellationer. Jag har skrivit både med Annica och Maria. Vissa böcker måste man skriva själv, andra böcker är det underbart att fantisera ihop med människor man litar på. A och O är att man måste våga både ge och ta kritik, lyssna på varandra, tro på sin text och kunna argumentera för den men ändå vara flexibel och kunna ändra sig. Jag älskar mitt samarbete med Maria och Annica, det har gett mig så mycket. Kanske började vi skriva ihop för att ge varandra mod att ta steget från journalistisk till författande. När vi väl tagit steget, skrivit också egna böcker, kände jag att det samarbetet ville jag inte släppa!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This