Bästa sättet att lära sig ett nytt språk

Mattias Ribbing, som föreläser och skriver böcker om hjärnan och inlärning, föreslår att man lär sig ett nytt språk så här:

  1. Googla Word Frequency Dictionnary (eller Word Frequency List) + det aktuella språket, till exempel German.
  2. Gå igenom listan från början och anteckna alla ord du inte kan.
  3. När du har fått ihop din egen lista med kanske 30 ord som du inte kan så lär dig dem.
  4. Gå till 1.

Det här pratar han om i avsnitt 25 av sin podd Mattias Ribbing podcast/video (länk borttagen pga trasig).

En av Mattias Ribbings käpphästar är att vi ska lära oss saker genom att använda bilder. Hans sätt att lära sig glosor är därför att göra två bilder för varje ord – en bild för själva ordet och en för ljudet. Som exempel tar han att vi ska lära oss det engelska ordet för ko, cow. Själva ordets bild blir då bilden av en ko. Cow låter som ao, vilket man kan utbrista om det gör ont och därför blir ljudets bild ett plåster, ett gigantiskt plåster som sitter över ryggen på kon. Här är det viktigt att använda den bild som ens egen hjärna först kommer att tänka på, inte någon annans bild. Det här låter kanske knasigt, men det är rätt smart. Lyssna på poddavsnittet för att få fler detaljer.

Mattias Ribbing menar att vi ska slänga ut skolböckerna eftersom de är för tråkiga. Dessutom tycker han att det är orden man ska fokusera på i första hand, och att grammatiken inte är lika viktig för den som snabbt vill komma igång med ett nytt språk. Han föreslår att man till exempel tittar på sin favoritteveserie dubbad på det språk man vill lära sig. Att man ägnar sig åt något som man tycker är roligt samtidigt som man lär sig språket. Det här gjorde jag verkligen i går när jag hade fantastiskt roligt samtidigt som jag lärde mig tyska. På Gomerabloggen har jag skrivit om gårdagens sång- och qi gong-dag.

Mattias Ribbing har även skrivit två böcker om hjärnan och inlärning för dig som vill fördjupa dig. Den första av dem ligger hemma i min läshög och väntar på mig.

Vägen till mästarminne – förändra ditt liv med kraftfull minnesträning

Vägen till maxade betyg – mer fritid och kunskap för livet med effektiv minnesträning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *